Blog Ping Site
Salam...
hurm dgr nama 'cek mek molek' terus meleleh air liur aku..
favorite dr dlu sampai sekarang....nyum2!
anyway aku nk berkongsi resipi cek mek molek ni dgn smua,especially kat sape2 yg stdy oversea
yg keperluan utk membuat kuih muih agak terbatas...
ok..
Bahan2 yg diperlukan:
-sweet potato
-tepung gandum
-gula
-minyak
Cara2 membuatnya:
1.Rebus sweet potato sampai empuk
2.Lenyek2 kan ubi tu dalam bekas yg besar sampai betul2 hancur ye
3.Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit (sampai da blh gentel ubi tu,xmelekat kt tgn,melekat sikit xpela blh dimaafkan)
*tepung jgn byk sgt nti xsedap
4.Uli ubi dan tepung biar btul2 ngam
5.Cubit sedikit uli tadi,buat bentuk bulat2
6.Penyekkan kat tengah2 bulatan tus,pastu letak sesudu kecil gula
7.Tutup gula tadi btul2,dan bentukkan ke kpd bentuk bujur sirih
8.Last sekali,panaskn minyak (deep fry)
*deep fry supaya gula xterkeluar nanti bila goreng
9.Jeng3.....da siap!Biarkan sejuk sekejap bru makan ye,nti terbakar pulak lidah sbb gula kt dlm tu panassss...
inilah hasilnyer!!!!!!
Percubaan pertama
Sebenarnyer cek mek ni lebih kurang kuih keria jer bezanya cek mek gula kt dalam.keria gula kt luar...
Percubaan pertama keria
SELAMAT MENCUBA! =)
Salam...
hurm dgr nama 'cek mek molek' terus meleleh air liur aku..
favorite dr dlu sampai sekarang....nyum2!
anyway aku nk berkongsi resipi cek mek molek ni dgn smua,especially kat sape2 yg stdy oversea
yg keperluan utk membuat kuih muih agak terbatas...
ok..
Bahan2 yg diperlukan:
-sweet potato
-tepung gandum
-gula
-minyak
Cara2 membuatnya:
1.Rebus sweet potato sampai empuk
2.Lenyek2 kan ubi tu dalam bekas yg besar sampai betul2 hancur ye
3.Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit (sampai da blh gentel ubi tu,xmelekat kt tgn,melekat sikit xpela blh dimaafkan)
*tepung jgn byk sgt nti xsedap
4.Uli ubi dan tepung biar btul2 ngam
5.Cubit sedikit uli tadi,buat bentuk bulat2
6.Penyekkan kat tengah2 bulatan tus,pastu letak sesudu kecil gula
7.Tutup gula tadi btul2,dan bentukkan ke kpd bentuk bujur sirih
8.Last sekali,panaskn minyak (deep fry)
*deep fry supaya gula xterkeluar nanti bila goreng
9.Jeng3.....da siap!Biarkan sejuk sekejap bru makan ye,nti terbakar pulak lidah sbb gula kt dlm tu panassss...
inilah hasilnyer!!!!!!
Percubaan pertama
Sebenarnyer cek mek ni lebih kurang kuih keria jer bezanya cek mek gula kt dalam.keria gula kt luar...
Percubaan pertama keria
SELAMAT MENCUBA! =)