CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

sila tinggal kan link anda disini =)

Penaja

ads

Wednesday, February 16, 2011

Resipi Ikan Sumbat (ikan cencaru,ikan merah atau ikan kembung)

Blog Ping Site
Assalamualaikum...
Resipi ikan sumbat dah di alter oleh aku sbb kat salem takde cili api dan cili merah,so aku gune cili kering jer.

BAHAN-BAHAN YG DIPERLUKAN:

 -2 Ekor ikan (cencaru,kembung or merah),cencaru paling best tp kat salem ikan cencaru susah nk jumpe =(
 -4-5 cili kering (klu ader cili api n cili merah lg sedap)
 -1 ulas bawang merah dan bwg putih
 -air asam jawa (taknak letak pon xpe)
 -sebiji telor
 -serbuk kunyit
 -garam dan gula


CARA-CARA MEMBUATNYA:

1.Belah ikan kat belakang
2.Lumurkan ikan dgn kunyit dan sedikit garam (biarkan kejap)
3.Blend kasar cili kering,bawang merah,putih dan air asam jawa (if nk letak)
4.Pecah kan telor dlm bekas yg berasingan dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa
5.Campurkan telur dgn bahan2 blend tadi
6.Masak bahan2 tadi tanpa minyak utk hilangkan air dan pekatkan inti (agak2 tak terkeluar nanti mase goreng)
7.Sumbat inti dalam belahan ikan tadi
8.Goreng ikan (deep fry)
9.Tadaaaaaa...........SIAP!




INTI YG TELAH DISUMBAT


                                                                AFTER GORENG

Resipi Ikan Tenggiri 3 Rasa


Blog Ping Site

Assalamualaikum..
Hari ini aku nk berkongsi resipi lg (ats permintaan mimi) =D
ini mmg favourite aku ni,tapi xleh selalu buat sebab ikan tenggiri kat india ni mak aiii....mahal bebenor!
sebulan sekali blh la mkn..huhu

ok..lets start

BAHAN-BAHAN YG DIPERLUKAN:

-2 ketul ikan tenggiri
-10 lada kering (ikut tahap kepedasan) blh tmbh or kurangkan
-2 ulas merah (besar)
-3 ulas bawang putih
-2 cm halia
-sesudu serbuk kari
-setengah sudu kecil serbuk kunyit
-1 cawan air asam jawa
                                      
                                                    IKAN TENGGIRI YG MAHAL

CARA-CARANYA:

1.Blend bawang merah,putih,halia dan cili kering together-gether
2.Tumis bahan2 blend tadi sehingga garing
3.Masukkan serbuk kari
4.Masukkn air asam jawa tadi dan juga serbuk kunyit
5.Kacau2 sehingga sebati
6.Kalau nk sedap lg blh masukkan sedikit sos tiram and sos cili
7.Masukkan garam dan sedikit gula
8.Campurkan ikan tenggiri tadi,tunggu sehingga ikan masak
9.Tadaaaaaaaa....SIAP!




                                                                     YuMMMMY!