Blog Ping Site
Assalamualaikum...
Resipi ikan sumbat dah di alter oleh aku sbb kat salem takde cili api dan cili merah,so aku gune cili kering jer.
BAHAN-BAHAN YG DIPERLUKAN:
-2 Ekor ikan (cencaru,kembung or merah),cencaru paling best tp kat salem ikan cencaru susah nk jumpe =(
-4-5 cili kering (klu ader cili api n cili merah lg sedap)
-1 ulas bawang merah dan bwg putih
-air asam jawa (taknak letak pon xpe)
-sebiji telor
-serbuk kunyit
-garam dan gula
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.Belah ikan kat belakang
2.Lumurkan ikan dgn kunyit dan sedikit garam (biarkan kejap)
3.Blend kasar cili kering,bawang merah,putih dan air asam jawa (if nk letak)
4.Pecah kan telor dlm bekas yg berasingan dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa
5.Campurkan telur dgn bahan2 blend tadi
6.Masak bahan2 tadi tanpa minyak utk hilangkan air dan pekatkan inti (agak2 tak terkeluar nanti mase goreng)
7.Sumbat inti dalam belahan ikan tadi
8.Goreng ikan (deep fry)
9.Tadaaaaaa...........SIAP!
AFTER GORENG
Assalamualaikum...
Resipi ikan sumbat dah di alter oleh aku sbb kat salem takde cili api dan cili merah,so aku gune cili kering jer.
BAHAN-BAHAN YG DIPERLUKAN:
-2 Ekor ikan (cencaru,kembung or merah),cencaru paling best tp kat salem ikan cencaru susah nk jumpe =(
-4-5 cili kering (klu ader cili api n cili merah lg sedap)
-1 ulas bawang merah dan bwg putih
-air asam jawa (taknak letak pon xpe)
-sebiji telor
-serbuk kunyit
-garam dan gula
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.Belah ikan kat belakang
2.Lumurkan ikan dgn kunyit dan sedikit garam (biarkan kejap)
3.Blend kasar cili kering,bawang merah,putih dan air asam jawa (if nk letak)
4.Pecah kan telor dlm bekas yg berasingan dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa
5.Campurkan telur dgn bahan2 blend tadi
6.Masak bahan2 tadi tanpa minyak utk hilangkan air dan pekatkan inti (agak2 tak terkeluar nanti mase goreng)
7.Sumbat inti dalam belahan ikan tadi
8.Goreng ikan (deep fry)
9.Tadaaaaaa...........SIAP!
INTI YG TELAH DISUMBAT
No comments:
Post a Comment