CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

sila tinggal kan link anda disini =)

Penaja

ads

Saturday, March 26, 2011

Cara Membuat Tajuk Post Bergerak

Caranya senang saja.
1. Pergi ke dasdboard>design>page element>add gadget>html/javascript : masukkan kode berikut

<center><script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>
<style type="text/css" media="screen">
<!--
#spylist {
overflow:hidden;
margin-top:5px;
padding:0px 0px;
height:350px;
}
#spylist ul{
width:220px;
overflow:hidden;
list-style-type: none;
padding: 0px 0px;
margin:0px 0px;
}
#spylist li {
width:208px;
padding: 5px 5px;
margin:0px 0px 5px 0px;
list-style-type:none;
float:none;
height:70px;
overflow: hidden;
background:#fff repeat-x;
border:1px solid #ddd;
}
#spylist li a {
text-decoration:none;
color:#4B545B;
font-size:11px;
height:18px;
overflow:hidden;
margin:0px 0px;
padding:0px 0px 2px 0px;
}
#spylist li img {
float:left;
margin-right:5px;
background:#EFEFEF;
border:0;
}
.spydate{
overflow:hidden;
font-size:10px;
color:#0284C2;
padding:2px 0px;
margin:1px 0px 0px 0px;
height:15px;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
}
.spycomment{
overflow:hidden;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
font-size:10px;
color:#262B2F;
padding:0px 0px;
margin:0px 0px;
}
-->
</style>
<script language='javascript'>
imgr = new Array();
imgr[0] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[1] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[2] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[3] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[4] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
showRandomImg = true;
boxwidth = 255;
cellspacing = 6;
borderColor = "#232c35";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 70;
thumbheight = 70;
fntsize = 12;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = true;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 10;
home_page = "http://nama%20blog%20anda.blogspot.com/";
limitspy=4
intervalspy=4000
</script>
<div id="spylist">
<script src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/animatedrecentpost.js' type='text/javascript'></script>
</div>
</center>
<small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/08/animated-recent-post-widget.html" target="_blank"></a></small>


Gantikan http://nama%20blog%20anda.blogspot.com/ dengan nama blog anda..selamat mencuba

Thursday, March 24, 2011

Bunuh diri di KB Mall


Assalamualaikum...

Subhanallah...aku baru jer tgk video sorg budak perempuan cuba bunuh diri kat KB Mall!!
Tempat yg aku selalu shopink dan hang out ngn kawan2 bile balik kampung!.

Ya Allah,tak tahu nk ckp ape,bila iman dah takde kat dada,manusia cepat buat keputusan.Dia ingat klu dah mati,dah takde alam lain ke menanti.Aku tak tahu la mcm mn manusia yg sorg ni berpikir.

Klu aku jd bomba tu,first2 aku bg penampar dlu..biar dia sedar sket!huh emo~~

Korg tgkla video ni sendiri~~


klik kat link ni ------->


 Dari Abu Hurairah ra, katanya Rasulullah SAW, bersabda : “Siapa yang bunuh diri dengan senjata tajam, maka senjata itu akan ditusuk-tusuk sendiri dengan tangannya ke perutnya di neraka untuk selama-lamanya, dan siapa yang bunuh diri dengan racun, maka dia akan meminumnya sedikit demi sedikit nanti di neraka untuk selama-lamanya, dan siapa yang bunuh diri dengan menjatuhkan diri dari gunung, maka dia akan menjatuhkan dirinya pula nanti berulang-ulang ke neraka untuk selama-lamanya.” (sahih Muslim)

p/s: BUNUH DIRI ITU PENYELESAIAN KE ARAH PENYESALAN

Tuesday, March 22, 2011

Liverpool and Chelsea are coming to Malaysia!

OMG!Sgt terkejut baca berita kat Bernama.com ni.Liverpool for the first time nk dtg Malaysia,lawan ngn National Team!!I wanna be there~~~puhlissssss!!
Sape2 tlg sponser tiket aku balek malaysia this July!waaaaa~!








Bace neh!!

Monday, March 21, 2011

Ditahan Interpol di Germany

Blog Ping Site

Assalamualaikum..

Alkisahnye kitorg kt Germany ni mmg menarik sket.Dari Switzerland kitorg naik Eurail pi Munich.Dekat German ni kitorg agak terkejar2 sbb 1 hari jer.So,smpai2 jer trus pi cari tmpt simpan luggage kt stesen train,sibbaik senang nk jupe.
Then kitorg g BMW showroom.Usha2 keta mane yg berkenan,mane tau ader rezki nti leh la bli satu yg berkenan (berangan btolllll)


















Dah puas berposing ngn keta,kitaorg pusing2 kt kawasan tu gak..emmm blh tahan cantek!








SPOTTED BY MAMARAZZZZI



Next stop,tmpt yg aku tggu2 nk pi iaitu Allianz Arena!!!
OMG,sgt chantek!!!!!!!Tp syg kitaorg sempat tgk stadium tu tukar warne merah jer,biru xsempat nk tgk sbb nk cpt2 balik ke main stesen.








Kat stesen kitaorg sempatla isi perut ngn Kebab and coffee..sedapp..

Dah abes mkn,kitaorg ambik beg dan berjalan menuju ke stesen utk ke Amsterdam.
Tibe-tibe....jeng,jeng,jeng..2 org lelaki berbadan tegap tegur kitaorg,'Excuse me,wait please".Kitaorg da gelabah dh mse tu,nampak muka mcm penyamun jer..so,kitorg wat2 xdgr jer dan makin laju berjalan.Then salah sorg lelaki td ckp "why r u running,wanna run from cops?".Ooooppss!cops ker?pkai jacket n jeans Levi's jer,pahtu pkai anting2,ssh nk percaya.Last2 dia tunjuk badge polis dia SEKALI lalu jer,aku nk tgk pon xsempat...biar btol ni! Tp kitaorg xbrani nk lari lagi.kot2 la ni Interpol.

Nj dah jalan kedepan sgt dh,so polis tu xnmpk dia..Aku pusing tgk Nj dh menyorok belakang mesin air..haha (pandai2).

After dh kena tahan tepi jln tu,2 org polis stat la soal siasat kitorg,wat "wat r u doin here","where r u goin after this,for wat purpose?","where r u passports?".Damnn rse cam penjenayah plk.
Mse dorg tgk passport tu cuak gler la,mcm2 aku pikir.Kalau dorg larikan passport kitorg cmne????Xsure lg dorg ni btol ke Interpol ni.Aku mmg dh bersedia nk grap kaki org tu klu dia lari...hehe.

Aku tgk sekeliling,owwwh..kt tepi sne ader polis yg beruniform,pape hal nti jerit jer..huhu.
Agak lme jgkla dorg tgk passport kitorg tu,sibbaik last2 ayat keramat "Ok,all of u can go now,have a nice trip"...fuhhhhhhhhh lega xterkate!



Owh lg satu,kalau masuk toilet kt Germany ni sgtla mahal! 5 euro = RM 20 sekali masuk,tp toilet dorg mmg canggih,nk ambik tissue pon pkai sensor.Semua ber'sensor2' dlm toilet..huhu

Begitula citernyer pahit manis kitorg kat Germany~




Sunday, March 20, 2011

Last day in Switzerland~

Blog Ping Site


Assalamualaikum..

Ni last entry aku kat swiss.Rase cam cepat sgt mase berlalu waktu berada kt swiss dlu.
Last day sebenarnya kitaorg xde plan pape just nk shopping jer,hehe.Tapi pakcik bawak kitorg pergi tgk ladang anggur.
Sebenarnye ladang anggur yg kitaorg pergi tu ialah anggur utk buat wine,kecik2 jer anggur kat situ.








Kitorg sempat minum jus anggur yg bru diprocess before jadi wine.emmm MASYAM!!



After dah puas bergambar.tibe2 mase dlm keta dra ckp "aku nk bergambar ngn lembu ader loceng 
la"..aku trus jwp "Allah....kat kg aku pon byk lembu berloceng,meh kg aku la"!haha..
Pakcik yg baik ati layan jer karenah kitorg ni,last2 jupe jgkla lembu berloceng tu.Pastu snap2 pic.Sonokla dra time tu!!haha,siap bg lembu tu mkn lg..last2 lembu tu bg hingus kat dra!haaha
Nina pon xmahu lepaskn peluang utk 'menjamu' lembu tu dgn rumput..



Lepas puas bermain dgn lembu,kitaorg pergi bermain ngn swan,burung dan itik plak kat NYON..hehe
Kitaorg bwk satu plastik besar roti yg dh berkulat utk bg binatang2 tu mkn.Sonok sgt!!!










Before kitorg bertolak ke Germany,sempatla ktorg shopping sket2.Beli coklat swiss and jam.Aku sempat rembat satu jam Swiss Military utk adek laki aku dan satu Swatch utk dri sdri...yey!
Kwn2 yg lain smua bli swatch satu sorg kecuali dra yg bru jr bli swatch last year.

Pakcik dan makcik sempat mskkan nasi lemak utk kitaorg,bekal tgh jln nnti (terharu btol) thanks a lot,jasamu dikenang~  




                                             ISI MINYAK DULU BEFORE MENERUSKAN
                                                                        PERJALANAN

Tamatlah percutian kitaorg kat swiss~~~
Next stop,GERMANY!

Rawatan Akar Gigi (Root Canal Treatment)


Assalamulaikum..

Dah sebulan lebih aku posting kt Department of Conservative Dentistry.Rase cam nk tulis pasal Rawatan akar gigi (RCT) plak sebab ni la keje aku skrg.
After baca blog seorg doktor gigi dr malaysia,aku leh wat conclusion yg rakyat malaysia masih ramai tak tahu mengenai rawatan akar ni.
Kalau aku tak jadi doktor gigi pon mesti aku pon xtau jgk..huhu

Dulu aku pernah sakit gigi,then g klinik ckp nk cabut,doktor tu trus jer cabut,bkn nk explain ader cara lain lg yg blh dibuat utk selamatkan gigi tu.Mase tu umur aku baru 14 tahun kot,muda lg utk hilang 1 gigi geraham...waaaaa..(sape suh mkn coklat byk2).

So korg klu ader gigi yg berlubang agak besar dan sakit.jgn cepat2 wat keputusan utk cabut,sila tnyer doktor gigi korg,mybe blh diselamatkn lg melalui rawatan akar (RCT).Even gigi yg mmg dh mahadasyat rongak pon still blh diselamatkan lg kalau akar gigi tu masih kuat.

Kat sni aku nk cerita secara ringkas mengenai RCT  ni

1. Mula2 kena la ader pesakit yg mengadu sakit gigi kan.Pesakit aku dtg sbb dia sakit gigi selepas terjatuh.so kiranye ni kes trauma bukan kes gigi rongak.Basic instrument yg diperlukan ialah :



2.Doktor kena pastikan yg jangkitan tu dah merebak ke urat saraf gigi (pulp).So,kenala ambik x-ray utk pastikan.Dalam gambar dibawah ni gigi ni memang dah sure2 kena wat RCT sebab jangkitan kat hujung akar gigi (kawasan gelap kt hujung akar tu maksudnyer ader nanah kat situ)


PERIAPICAL ABSCESS

3. Dah confirm!Doktor akan bg ubat bius kat tempat yg sakit tu sebelum memulakan rawatan supaya pesakit xrase pape nti.

4.Selepas ubat bius dah berkesan,doktor akan mula buat lubang (utk gigi depan,lubang akan dibuat berbentuk segitiga) kat bahagian belakang gigi.

5.Bila lubang urat saraf dah dijumpai,doktor akan membersih atau mengeluarkan urat saraf yg ader dlm lubang tu menggunakan Broaches.



6.Agak2 urat saraf semua dah keluar,x-ray kedua perlu diambil utk memastikan panjang akar gigi.Panjang akar gigi diukur menggunakan K-file yg dimasukkan kedlm lubang saraf (pulp canal) sebelum x-ray diambil.
X-ray yg diambil dianalisa oleh doktor utk mendapatkan pjg akar yg btol sebelum meneruskan rawatan seterusnyer.



7.Katekan la panjang akar 20mm,so doktor akan setkan panjang semua K-File dan H-File kepada 20mm utk process meluaskan dan membentukkan lubang urat saraf tadi (BMP Process).
Process membesar dan membentukkan lubang ini diselangi dgn menyuntik 'saline' dan 'sodium hydroxide' secara bergilir2 ke dlm canal utk membersihkan dan melembutkn dinding canal sepnjg process ini.




K-FILES DAN H-FILES,BROACH,SPREADERS

8.Process BMP ni sgtlah panjang,sebab tu kadang2 pesakit blh tertido dan doktor blh berangan mse ni...huhu

9.Setelah selesai BMP,X-RAY ke tiga perlu diambil utk menentukan ketepatan process BMP, dan utk memastikan sekali lg pjg akar gigi sebelum process terakhir.Kali ni,Gutta Percha (Master cone) dimasukkan kedlm lubang gigi dan x-ray diambil.Jika saiz Master Cone tu cun2 mengisi lubang 'apex' gigi,So,doktor blh truskan dgn process terakhir.
*apex = hujung lubang urat saraf gigi

10.Next,process utk mengisi lubang canal dgn Gutta percha dan 'Zinc Oxide Eugenol'.Process ni dipanggil 'Obturation'.Lubang yg telah dibentukkan tu diisi dgn getah dan ZnO Eu utk menyokong gigi dan mengelakkan jangkitan pada mse akan dtg.



  
    GUTTA PERCHA (GETAH PENYOKONG)

 11.Inilah X-ray terkhir selepas selesai  RAWATAN AKAR GIGI



kat bawah ni ader video nina tgh wat RCT (access opening) kat gigi Premolar


video

Jumpa video ini kat utube,bagus utk pemahaman




Tamatlah sudah Rawatan Akar Gigi.Rawatan ini mengambil mase 3 jam utk 1 gigi.

Jagalah gigi betul2,kerana gigi yg dicabut xkan kembali kecuali klu korg nk wat implant (tanam gigi) yg harganya RM5000 sebatang!

p/s:Maaf jika term yg digunekan salah (susah woo nk translate pi BM sbb bljr gune term        ENGLISH)