CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

sila tinggal kan link anda disini =)

Penaja

ads

Sunday, March 20, 2011

Rawatan Akar Gigi (Root Canal Treatment)


Assalamulaikum..

Dah sebulan lebih aku posting kt Department of Conservative Dentistry.Rase cam nk tulis pasal Rawatan akar gigi (RCT) plak sebab ni la keje aku skrg.
After baca blog seorg doktor gigi dr malaysia,aku leh wat conclusion yg rakyat malaysia masih ramai tak tahu mengenai rawatan akar ni.
Kalau aku tak jadi doktor gigi pon mesti aku pon xtau jgk..huhu

Dulu aku pernah sakit gigi,then g klinik ckp nk cabut,doktor tu trus jer cabut,bkn nk explain ader cara lain lg yg blh dibuat utk selamatkan gigi tu.Mase tu umur aku baru 14 tahun kot,muda lg utk hilang 1 gigi geraham...waaaaa..(sape suh mkn coklat byk2).

So korg klu ader gigi yg berlubang agak besar dan sakit.jgn cepat2 wat keputusan utk cabut,sila tnyer doktor gigi korg,mybe blh diselamatkn lg melalui rawatan akar (RCT).Even gigi yg mmg dh mahadasyat rongak pon still blh diselamatkan lg kalau akar gigi tu masih kuat.

Kat sni aku nk cerita secara ringkas mengenai RCT  ni

1. Mula2 kena la ader pesakit yg mengadu sakit gigi kan.Pesakit aku dtg sbb dia sakit gigi selepas terjatuh.so kiranye ni kes trauma bukan kes gigi rongak.Basic instrument yg diperlukan ialah :



2.Doktor kena pastikan yg jangkitan tu dah merebak ke urat saraf gigi (pulp).So,kenala ambik x-ray utk pastikan.Dalam gambar dibawah ni gigi ni memang dah sure2 kena wat RCT sebab jangkitan kat hujung akar gigi (kawasan gelap kt hujung akar tu maksudnyer ader nanah kat situ)


PERIAPICAL ABSCESS

3. Dah confirm!Doktor akan bg ubat bius kat tempat yg sakit tu sebelum memulakan rawatan supaya pesakit xrase pape nti.

4.Selepas ubat bius dah berkesan,doktor akan mula buat lubang (utk gigi depan,lubang akan dibuat berbentuk segitiga) kat bahagian belakang gigi.

5.Bila lubang urat saraf dah dijumpai,doktor akan membersih atau mengeluarkan urat saraf yg ader dlm lubang tu menggunakan Broaches.



6.Agak2 urat saraf semua dah keluar,x-ray kedua perlu diambil utk memastikan panjang akar gigi.Panjang akar gigi diukur menggunakan K-file yg dimasukkan kedlm lubang saraf (pulp canal) sebelum x-ray diambil.
X-ray yg diambil dianalisa oleh doktor utk mendapatkan pjg akar yg btol sebelum meneruskan rawatan seterusnyer.



7.Katekan la panjang akar 20mm,so doktor akan setkan panjang semua K-File dan H-File kepada 20mm utk process meluaskan dan membentukkan lubang urat saraf tadi (BMP Process).
Process membesar dan membentukkan lubang ini diselangi dgn menyuntik 'saline' dan 'sodium hydroxide' secara bergilir2 ke dlm canal utk membersihkan dan melembutkn dinding canal sepnjg process ini.




K-FILES DAN H-FILES,BROACH,SPREADERS

8.Process BMP ni sgtlah panjang,sebab tu kadang2 pesakit blh tertido dan doktor blh berangan mse ni...huhu

9.Setelah selesai BMP,X-RAY ke tiga perlu diambil utk menentukan ketepatan process BMP, dan utk memastikan sekali lg pjg akar gigi sebelum process terakhir.Kali ni,Gutta Percha (Master cone) dimasukkan kedlm lubang gigi dan x-ray diambil.Jika saiz Master Cone tu cun2 mengisi lubang 'apex' gigi,So,doktor blh truskan dgn process terakhir.
*apex = hujung lubang urat saraf gigi

10.Next,process utk mengisi lubang canal dgn Gutta percha dan 'Zinc Oxide Eugenol'.Process ni dipanggil 'Obturation'.Lubang yg telah dibentukkan tu diisi dgn getah dan ZnO Eu utk menyokong gigi dan mengelakkan jangkitan pada mse akan dtg.



  
    GUTTA PERCHA (GETAH PENYOKONG)

 11.Inilah X-ray terkhir selepas selesai  RAWATAN AKAR GIGI



kat bawah ni ader video nina tgh wat RCT (access opening) kat gigi Premolar


video

Jumpa video ini kat utube,bagus utk pemahaman




Tamatlah sudah Rawatan Akar Gigi.Rawatan ini mengambil mase 3 jam utk 1 gigi.

Jagalah gigi betul2,kerana gigi yg dicabut xkan kembali kecuali klu korg nk wat implant (tanam gigi) yg harganya RM5000 sebatang!

p/s:Maaf jika term yg digunekan salah (susah woo nk translate pi BM sbb bljr gune term        ENGLISH)


102 comments:

  1. assalamualaikum.

    menariknya kisah dalam artikel ni. baru saya tau. kalau dulu-dulu zaman takda internet, susah nak dapat maklumat macam ni.

    erm..lepas ni dah habis belajar boleh buka klinik. gigi saya pun banyak dah rosak. erk...

    ReplyDelete
  2. waalaikummussalam...
    Alhamdulillah klu artikel ni dpt membantu...hehe
    btol tu,skrg nk tau pape klik jer =)

    insyaALLAH..tak lame jer lg nk blk berkhidmat kt negara sdri

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..artikel ini byk membantu sy..tp sy nk tanya,RCT ni ade side effect x?xbahaya ke?

    ReplyDelete
  4. waalaikummussalam..
    alhamdulillah dpt membntu..
    insyaALLAH selamat!
    selalunya RCT ni selamat jer kalau tak ade kesilapan masa rawatan.Kalau kat india RCT ni benda biasa cuma kat malaysia jer ramai lg tak tahu pasal RCT ni..semua suka cabut jer gigi..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...

    Terima kasih.. artikel ni amat menarik dan sangat2 membantu. baru2 ni sakit gigi then doktor suggestkan saya cabut or buat rawatan akar.. takkan nak cabut gigi depan ni kot?? last minta doktor buat appoinment.. but doktor kata bulan 6 tahun 2012! Ya Allah lamanye.. terpaksalahlah saya bertahan walaupun sebenarnya dah tak tahan.. sementera tu saya pun searchlah berkaitan rawatan akar nih.. thanks for the informasi.. tapi bleh tak bagitau makanan yang perlu saya hindar sementara nak wat rawatan ni? thanks

    ReplyDelete
  6. waalaikumussalam...
    alhamdulillah kalau artikel ni dpt membntu..
    Ya Allah..lme betul appointment tu yer?
    skrg gigi tu sakit dan goyang tak?Kenapa dgn gigi tu ye?sebab accident/patah atau caries?
    Kalau gigi tu tak goyang,mizan boleh makan je semua bnde..tak ada masalah..tapi kalau goyang jgn gigit bnde keras dengan gigi depan takut nanti bertambah goyang n tercabut pulak..hrp dpt mmbntu =)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih. begitulah kerana nama saya still under waiting list. takpalah.. pejam celik.. pejam celik.. dah nak masuk bulan december pun.. sabar..sabar... setakat ni belum bergoyang lagi.. seingat saya.. tak pernah pun excident cuma dulu pernah buat tampalan kat gigi tu. baiklah.. saya akan lebih berhati-hati..
    nak tanya lagi bleh? rawatan akar gigi ni hanya sekali je kan? ke ada step2 yang perlu saya berulang alik untuk dapatkan rawatan?

    ReplyDelete
  8. sabarla yer...kat malaysia xcukup doktor gigi lagi..sbb tu la waiting listnye panjang..
    emm kalau kat india ni..slalunya ada 3 steps..so 3 kali la kena ulang alik..tp ada jugak yg sekali appointment jer..tgk kes..kalau gigi tak sakit boleh buat sekali appointment je.

    ReplyDelete
  9. ari tu gigi geraham sakit bile tampal sementara tapi la ni dah rasa ok pulak...tp rasa gigi tu macam kuat lagi...geraham besar...so kalo nak buat bride guna gigi tu ok x...ke kena buat rct dlu...minta pandangan....

    ReplyDelete
  10. tampal sementara maksudnya awk dah buat rawatan 'pulp capping'.Mase tampal sementara tu,satu lapisan baru dlm gigi terjadi di panggil 'secondary dentin',ia dpt melindungi kawasan urat saraf dlm gigi terdedah...so xde la rasa sakit..mksudnya rawatan pulp capping tu berjaya.
    Skrg awk dah tukar tampalan sementara tu kpd tampalan seumur hidup ke?

    Bride?maksud awk bridge ke?sy rasa boleh jer guna gigi tu utk menyokong bridge kalau gigi tu kuat dan tak sakit...harap dpt membantu =)

    ReplyDelete
  11. salam...

    gigi saya rosak truk n kn buat rawatan akar...klu dah buat rawatan akar,boleh ke saya pkai braces??gigi x teratur..TQ

    ReplyDelete
  12. wasalam..

    boleh saya tanya gigi mana yg kena wat rawatan akar tu?

    ReplyDelete
  13. Salam.

    gigi hadapn sy sakit lpas makn kerang bakar. Lpas 2, gusi bengkak & b'nanah termsuk muka. sy jumpa doktr gigi & dia suggest bt RCT. Lpas sbulan bt rwtn RCT, gusi sy kembali bengkak & b'nanah. Knpa perkara nie jd blik?
    utk mkluman, sy bt rwtan RCT 2, 3 kli selama 3 minggu. utk rawatn ke-3(last rwtan) sy tdk ikut jadual. slpas 2mggu dr rwtan ke-3 2, bru sy bt rwtan t'akhir 2.. ada kemungkinan kah gusi saya jd bengkak blik sbb x follow jadual rawatn 2??

    ReplyDelete
  14. wasalam...

    pada pendapat saya mungkin rawatan last tu tak sempurna(obturation)..biasenya kalau lewat seminggu dr appointment tak menjadi masalah..
    masa appointment pertama doctor ada bg ubat makan x?

    utk pasti lg en/cik kena pergi ambil x-ray utk gigi tu utk tahu puncanya.

    ReplyDelete
  15. yea ke?? msa 1st appointment 2, doctor ade bd ubt antibiotik sbb bengkak & b'nanah. 2nd appoinment pun doctor bg ubat jgk sbb gusi b'nanah lg. setiap appointment doctor bg ubt.owh..biase utk RCT nie, doctor akn bt x-ray utk gigi dulu ke sblum bt rawatn seterusnye??

    ReplyDelete
  16. pada pendapat sy yg bru nk bekerja ni...=D
    kalau masa 2nd appointment masih bernanah sepatutnya kena ulang balik procedure pertama sbb mungkin masih ada lg jangkitan di bhgian dlm gigi..tp mungkin jgk jangkitan tu disebabkn unsur2 lain..
    yer..biasanya utk RCT, 3 x-ray akan diambil utk tgk bgaimana keadaan bhgian dlm gigi selepas setiap procedure yg dibuat iaitu sblm rawatan,tgh2 rawatan dan masa akhir rawatan..tp sy xtau la mungkin klinik yg awk pergi tu canggih,ada scanner kat kerusi so x-ray xperlu diambil..

    ReplyDelete
  17. owh gtu...sy pon xthu..sy follow je ape yg doctor 2 suggest sbb dh x tahan sakit sgt..tp mmg doctor x buat pon x-ray msa rwtan 2. rsenye xde kot scanner 2..sbb doctor 2 xde lak gtau nk scan gigi sy nie..dia just gtau nk cungkil je..

    ReplyDelete
  18. salam doc..gigi geraham atas saya berlubang..rasa nyilu (mcm gigi sensitif) bile minum air sejuk @ pns. dulu ada sakit berdenyut2 tp sekejap2 dlm 2 hari. bile skt dah hlg, pegi jumpa dentist n dia bwat tampalan sementara. dia suruh sy dtg blk 2 mggu lps tu, nk tgk kalau gg tu bengkak ke x kalau tampal. dlm masa 2 mggu tu xskt, tp ade nyilu2 gak sbb tmpalan dia terkelur sikit2. lps 2 mggu, doc tu korek2 n ckp lubang dh dlm..n sekali lg dia bwat tmpalan sementara. dia suruh sy bwat RCT. soalan sy bleh x sy nak bwat tmpalan kekal terus (xpyh bwat RCT)? sbb gg sy xmemanjang sktnye, just nyilu time makanj je. lg 1, mcm mana nak tau sama ada gg sy dah berlubang smpai saraf ke x? thanx doc..^^ (kalau bleh nak elak drpd RCT n cabut2 ni)

    ReplyDelete
  19. wasalam...
    selalunya kat klinik kalau pesakit mengadu sakit dan tak mahu cabut gigi sakan x-ray gigi berkenaan akan diambil untuk tgk sama ada lubang tu dahh sampai ke saraf atau pon tidak dan tgk keadaan akar gigi tu sama ada dah ada nanah dekat hujung akar(Kalau dah memang sah lubang smpai ke akar mmg kena buat rawatan RCT atau pn cabut gigi tu).
    Kalau lubang hampir2 kena saraf akan rasa ngilu2,selalunya kes mcm ni doktor akan letak dycal(ubat utk stimulasi lapisan dentin yg bru terbentuk utk kurangkn rse ngilu)di lapisan bawah dan tampalan sementara akan dibuat diatas lapisan dycal utk 1 bulan.Kalau selepas sebln pesakit dah tak rse sakit dan ngilu baru la tampalan kekal akn dibuat.

    Selalunya gigi yg pernah sakit akan sakit balik walaupn dh buat tampalan kekal.

    Harap sy dpt membantu =)

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum. thanks for the infrmation given! :') yesterday i went to hospital, and check what is going wrong with my teeth sebab sakit yg teramat. before this, saya pernah tampal gigi, di hospital kerajaan lah. and then, sekarang ianya sakit after 10 month. dr. boon cakap, saya kena jalani rawatan akar. yg ni kot? tapi saya nak stpm. it's so much distraction. sakit :'( kadang2 boleh menangis. rawatan tu bulan 7, dan mungkin akan fully revered by the end of this year. tapi dr ade bagi capsules. makan memang sakit, tapi sakit still sakit. jadi saya mohon tips untuk membuang rasa sakit ni. hmm, thankyou. i owe you one :')

    ReplyDelete
  21. err.. RCT tu kalo wat kat private clinic kosnye dalam brape RM ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dlm rm300-rm700...depends on lokasi klinik dan jenis gg...biasenya gg belakang lg mahal

      Delete
  22. Apa keburukan RCT?? Apa kesan sampingan RCT untuk pemakai braces?

    ReplyDelete
    Replies
    1. keburukan RCT:
      Keburukan RCT ni biasenya depends on operator faults la..mksudnya skill dr.gigi..tp secara general nya tak byk keburukan terutamanya kalau gigi depan.Kalau gigi geraham rawatan akar ni rumit sedikit sbb gigi geraham ada byk saluran urat saraf 3-4..jd success rate dia kurang la dr gigi depan..mungkin pesakit akan still rse sakit slps rawatan kalau tidak kesemua saluran saraf gigi di cuci dgn betul

      Kesan sampingan RCT utk pemakai braces tak ada tapi rawatan akar hendaklah dibuat 4-6 bulan awal sebelum memakai braces utk mengelakkn jangkitan di akar merebak.

      Delete
  23. salam

    nak tanya selepas wat RCT tu ada pantang larang ke tak contohnya boleh ke makan aiskrim atau epal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantang larang selepas RCT tak ada sbb gigi tu dah mati...tp kalau nk makan epal tu seelok2nya potong la epal tu kecik2..jgn mkn sebiji mcm tu tkot nti tampalan pada gigi patah..huhu

      Delete
  24. to ellynor

    wasalam...ur welcom..glad that i can help =)
    if rawatan akar mmg yg ni la...dlm eng dipanggil root canal
    treatment.So dr.boon tu ada ambik x-ray gigi awk la yer?Maksudnya
    lubang dah sampai urat saraf gigi.Biasanya doc.akan bg ubat dlu
    sebelum buat rawatan akar...jd lepas awk makan ubt tu gg awk xkn skit
    lg dan mesti doc dh buka balik tampalan awk yg dlu utk release
    pressure dlm gigi tu kan?Klau x release pressure dlm gigi tu nnti gusi
    blh jd bengkak dan bernanah.

    emm nk tips mcm mn yer?slalunya doc akan bg ubt tahan sakit la..tp klu
    kaedah tradisional..(setahu sy la...cuba amalkan kumur dgn air garam
    yg suam tiap2 hari utk redakan skit utk sementara wktu ni)

    ReplyDelete
  25. salam.. cmni citernya... bln lps gigi dpn saya sakit teramat n gusi bengkak. lps x-ray doktor ckp ada nanah & kena buat rawatan akar. doktor ada bg ubat antibiotik, ubat surut begkak & ubat thn sakit. lps seminggu mkn ubat, gusi dh x bengkak & gigi dh x sakit (kekadang je b'denyut² manja). Bila ketuk² gigi pn dh x rasa sakit lg. Persoalannya, perlukah saya proceed buat RCT sdgkan gigi dh x sakit @ cukup buat tampalan shj? Kalo boleh nk elak buat RCT sbb nanti gigi dpn sy mati & dr yg sy dgr,kalo buat RCT gigi akan berubah warna & mungkin cpt terhakis, betul ke ni? hrp dpt membantu...TQ

    ReplyDelete
  26. wasalam..yup awk perlu proceed dgn rawatan akar kerana mmg urat saraf gigi awk dah dijangkiti dan perlu dicuci.Walaupon xbuat RCT gigi depan awk tu mmg dah mati dan akan bertukar warna jika tidak buat rawatan RCT skrg.Sakit gigi tu akan menyerang lg dlm masa setahun dua dan jika awk buat tampalan sahaja skrg bengkak akan muncul kembali krn jika tampalan dibuat tanpa rawatan akar,ini hanya akan meningkatkan lg tekanan dlm gigi dan tekanan tu akan keluar melalui pembengkakan gusi.

    nyway sy xpernah tahu pulak gigi yg dh buat RCT cepat terhakis..

    ReplyDelete
  27. Salam doktor...boleh tanye ckit benda tentang saraf gigi x hehe...
    hari ni saya gi jump doktor gigi...pas tu doktor kata gigi berlubang saya dah tumbuh daging dalamnya, so dia suruh cabut atau cuci saraf gigi...yang saye nak tanye ni cuci saraf gigi ade bahaya dia x? atau apa2 kesan sampingan terhadap badan ke...otak ke...sebab kalu lah ternampak perkataan saraf tu saya pun takut sikit nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa nak beritahu gigi saye tu gigi molar...
      ade x apa2 kesan sampingan atau bahaya terhadap otak...
      oh ya 1 lagi yer hehe...
      biasanya cabut gigi molar atau cuci sarafnya lebih x sakit...dan mane satu lebih selamat?
      btol btol takut ni ...

      Delete
    2. wasalam...kalau gigi dah tumbuh isi dlmya tu bermaksud gigi tu dh jd 'pulp polyp'.Biasanya kalau dh smpai tahap ni sy nasihatkan awk cabut jer gigi tu sbb lubang gigi tu mmg btol2 dh besar dan mungkin jgk akar gigi awk rosak sekali..walaubagaimana pn kena ambil x-ray dlu utk pastikan keadaan akar gigi tu btol2 rosak atau tidak.
      Rawatan akar gigi ni xde side effect pon.Kita cuma matikan gigi tu dgn membuang urat saraf dlm gigi tu sahaja supaya gigi tu xde deria nnti.Kesannya hanya pada gigi tu..xde kesan langsung kpd badan atau otak.
      Kalau buat rawatan akar utk gigi molar rumit sikit dan peratus kejayaannya kecil berbanding gigi depan sbb akar gigi molar byk.
      RCT tak sakit pon tp memenatkan bg doktor..pesakit siap tidor lg masa rawatan...huhu..harap dpt membantu

      Delete
    3. ooo...terima kasih banyak banyak doktor...
      itu memang membantu...
      sekarang saye dah rase rilek sikit..hehe ..

      Delete
  28. salam. gusi depan saya bengkak,dan saya rasa sgt sakit bila gigi atas terkena gigi bawah. dan ade sebatang gigi depan(bawah) warnanya agak lain dari gigi lain.ahad saya ke klinik dan doc kata gigi sy da mati.doc tebuk lubang pada gigi dan mengeluarkan nanah.hari ni (isnin)gigi tu xsakit lagi.tp dagu saya terasa sedikit sakit dan still ada bengkak sikit.adakah ia masih bernanah? doc suruh datang hari selasa (esok)untuk buang kapas yang doc sumbat pada lubang yang doc buat tu.doc bagi pilihan pada saya sama ada mahu cabut atau buat rawatan akar(xde xray pon). persoalannya yang mana satu kah yang terbaik untuk saya.adakah setelah membuat rawatan akar gusi tidak akn bengkak dan menanah lg?adakah proses rawatan akar sakit?utk pengetahuan doc, saya sgt penakut dan tak kuat untuk tahan sakit.
    mohon bantuan doc,terima kasih...

    ReplyDelete
  29. wasalam...
    kalau gusi dah bengkak dan bernanah mmg itu tandanya gigi tu dah mati?kenapa dgn gigi dpn awk tu yer?sakit sbb berlubang atau pernah accident atau jatuh terkena gigi tu?

    Doc dh tebuk lubang kat gigi tu bermakna rwtan akar mmg dh bermula..pd pendpt sy awk truskn je dgn rwtn akar sbb itu kn gigi depan,xkn awk nk cabut..masih blh diselamatkn lg..rwtwn akar xsakit pon..once gigi tu dh mati mmg xrse pape dan gigi awk xakan sakit n bengkak lg.

    skrg ni,kalau bengkak still xsurut..teruskan mkn ubt antibiotik yg doc bg.

    smoga dpt membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy xpasti punca gusi itu bengkak.tp selepas sy makan honeydew.may b buah tu agak keras kot.lepas mkn tu terus sy rse semacam kat gigi dan esok nye gusi bengkak.

      TQ doc..arini ade appointment sekejap lg.nampaknye kena buat rawatan akar juga la mcm tu ye.tp bahagian dagu sy still sakit sikit2..

      TQ sgt membantu..

      Delete
  30. salam. dr, sy ni bakal jadi patient for root canal tx nanti oleh student university..
    betul ke penampalan gigi dan root canal tx boleh lead to Ca Breast??
    and macamane kanser ggi/gusi boleh jadi, ada kaitan dgn tampal gigi?
    ini link dia
    http://b17nitrilosides.blogspot.com/2010/04/kanser-payudara-fakta-tersembunyi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...
      maaf yer sbb mengambil masa yg lame utk reply.
      selama yg sy belajar dan bekerja,ini bru pertama kali sy dgr RCT can lead to breast cancer..sy rse tu penyelidikan yg xdiiktiraf lg kot.
      Biasanya kanser gusi blh terjadi kalau 'smoking',keadaan hygiene mulut yg teruk,xpon sel kanser memang dh ada dlm badan.Contohnya kalau sesorang ada kanser usus,sel2 kanser tu blh merebak ke gusi,ianya tiada kaitan dgn tampalan gigi.

      Delete
  31. one more dr, ada pape effect tak if kita guna garam or sodium bicarb untuk bersihkan gigi yg karat and putihkan gigi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya doc.akan sarankan pesakit utk kumur air garam suam utk redakan sakit dan bengkak gusi,jd sy rse xde masalah.Sodium bicarb tu sy xpernah dgr plak org guna utk putihkan gigi..kalau arang kayu yess..

      Delete
  32. teringin nk wt rawatan akar gigi cz sayang nk cabut gigi ni..tp xtau kt mane tmpt nk wt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmptnya klinik gigi la dik oii...huhu
      govt or swasta

      Delete
  33. Assalamualaikum warahmatullah doktor,

    Saya nak tanya sikit ni,

    saya 3 minggu lepas, ada rasa sakit gigi depan (gigi arnab belah kiri) yg amat sangat, setelah berjumpa doktor gigi, doktor memberitahu bahawa tmpalan yg dahulu terlalu dalam, dan sudah smpai ke akar gigi. Jadi rawatan rct perlu dilakukan. Cuma pada waktu itu, semua tempat queue sehingga bulan 11. Saya tangguhkan dulu.

    Saya ini akan berangkat ke negara arab untuk belajar dalam masa trdekat ni (awal minggu depan), jadi saya risau juga keadaan gigi saya ni,

    Tapi tidak smpai 2 hari dari tarikh tu, gigi saya mula membengkak sehingga naik ke muka (sebelah muka juga).

    alhamdulillah dalam masa 5-6 hari bengkak muka dan gigi saya telah surut, dan saya terus mencari doktor gigi untuk jalankan proses rct.


    minggu lepas, saya jumpa dr gigi yg boleh jalankan rct dan tidak perlu queue,justeru rawatan saya pun bermula.

    rwtan saya sebanyak 3 kali dalam seminggu,

    Jadi rawatan saya ni agak cepat, tampalan sementara saya hanya seminggu.
    Memang gigi saya sudah tidak berdenyut dan rasa ngilu lagi. Alhamdulillah

    Dan baru tadi saya sudah jalankan rawatan kekal, cuma selepas rawatan tadi saya rasa sedikit berdenyut, dan terasa ngilu pula apabila disentuh.

    kenapa ya? doktor sarankan saya, agar jangan goyangkan gigi tu, takut nanti sukar untuk baik.

    Mohon doktor komen sikit kenapa begini ya?




    ReplyDelete
  34. wasalam...
    rawatan akar gigi ni mmg boleh disiapkan dlm satu appointment saja bergantung kpd keadaan gigi dan jangkitan pd gusi adik.
    Saya rasa tu normal lah rasa sakit sedikit selepas rawatan sb tissue2 sekeliling gigi tu xsembuh sepenuhnya lagi..Lgpon gigi adik tu bergoyang ke?Kalau bergoyang mmg biasalah sakit sedikit sbb gigi tu akan menekan gusi bila bergerak jd akan rse sakit sedikit.Kalau dalam masa 6 bulan gigi tu tak sakit dan gusi tak bengkak,maknanya rawatan tu dh berjaya.If selepas rawatan gusi kembali bengkak dan gigi sakit,pergi berjumpa doc gigi sekali lg supaya doc.mencuci balik ruang urat saraf tu.

    ReplyDelete
  35. salam, nak tanye..dulu mase umur saye 18, saye ade wat RTC..mase wat tu doc ade kate yg warna gigi saye akan berubah dlm 3-4 tahun..tapi sekarang saye da berumur 26 tahun baru gigi tu nampak berubah warna..mcm kelabu. doc tu penah kate lepas wat RTC kena wat crowning..saye check crowning ade bnyk jenis..mahal plak tu..ade yg kate bile buat crowning gigi jadi xkuat. hope doc can explain..tp kalo xwat gigi jadi gelap..dah la depan..uhu..buruk plak nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..yes..klu gigi tu dah mati mmg akan berubah colour.Ada 2 pilihan utk mengembalikan warna gigi tu satu dgn crowning spt yg dr.awk syorkan dan satu lg internal bleaching.Tapi crowning lg bgs dr segi aesthetic sbb internal bleaching akan mengurangkan perubahan warna gigi tp tidak mengembalikan warna gigi kpd asal.
      Gigi awk akan dikecikkan sedikit dr saiz asal dan sarung spt gigi akan dipasang..disebabkan gigi awk tu gg depan jd kekuatan gigi tu xmnjadi mslh sbb gigi depan lbh kpd utk penampilan(aesthetic) berbanding gigi geraham utk mengunyah.

      Delete
  36. assalamualaikum doktor,

    saya nak tnya, dlm 2 minggu lepas. gigi 2ndmolar sy skit... gigi tu da pernah ditampal... then bila g jumpa doktor. doktor cek gigi ok, tampalan pon ok.. then doktor bt xray utk tgk masalah.. tp hasil xray pon ok... bila doktor ketuk gigi, sy rasa skit.. then doktor just cuci gigi... tp gigi still rase ngilu+sengal2x.doktor kte dy akan buat tampalan baru utk gntikan yg lama.... tp bile next appointment, dok kate x perlu buat sbb xde effect, then dok. suggest sy bt rawatan akar atau cabut gigi terus.. ape pendapat doktor asmaliey?perlukah sy bt rawatan akar atau cabut terus gigi tu.. sbb sy rasa ngilu even sentuh pon da terasa.... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..

      biasenya kalau kes camni sy akan buat tampalan sementara dulu utk sebulan then klu rse sakit tu tak hilang bru akan consider rawatan akar atau cabut.
      Gigi awk tu ada haus tak kat bahagian antara gusi dan gigi?Atau mungkin gusi dh turun,so akar gigi terdedah..tu pon blh menyebabkn gigi sensitif n sakit.

      Delete
  37. hi doktor,
    sy nak tau pandangan doktor, gigi 1st molar sy berlubang akibat rosak,rasa ngilu shja belum sakit lagi..adakah sy perlu cuci akar n tampal atau trus crown pas cuci akar..?n kalau implant gigi,berapa lama tempoh untuk siap?
    TQ so much :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..

      kalau bru rse ngilu baik awk pergi tampal cepat2..mungkin blh ditampal lg gigi tu...xperlu buat rwtan akar..klu dh melibatkan saraf gigi (biasanya akan sakit) bru rwtan akar perlu dibuat dan jika lubang terlalu besar sehingga xdpt ditampal,doc akan consider crown.

      tentang implant tu maaf ye..sy tak tahu sgt sbb tu diluar bidang sy..hanya pakar yg dpt jwp..ehhe tp setahu sy berbulan jgkla.

      Delete
  38. Salam doctor..

    Sy nk tny.. gigi depan sy ni dh sakit denyut2..dh lama..bila mkn aiskrim mesti denyut gila rasa cm nk tercabut.. sy perasan gg dh nmpk lebam/kelabu bila sy suluh dgn torchlite.. sy tengah fikir rawatan ape yg sesuai ni.. gg palsu? bridge? root canal? .. apa yg bagus untuk gg depan ye.. x lupa bajetnya sekali.. huhu :( tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..

      Gigi awk mmg perlu rawatan akar.Bila gigi dah berubah warna itu mksudnya gigi tu telah mati,urat saraf dlm gigi tu dh memburuk.

      Selepas rwtan akar dibuat,mungkin doctor akan consider buat bleaching utk mencerahkan sedikit gigi tu.

      Kat klinik kerajaan rwatan akar hanya rm 6.00 sahaja!heee
      swasta mungkin beratus.

      Delete
  39. sakit x rwatan tu??




    ReplyDelete
  40. salam doktor...

    sy ni akn buat rwatan ni... tp sya tkut...
    skit ke x sbenarnya rwatan ni??
    bila bce doktor pnyer artikal..
    seram sejuk sy dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..

      awk jangan riso...RCT ni mmg xsakit...patients saya siap boleh terlelap lagi masa rawatan..huhu

      Delete
  41. Nak buat appointment dengan Dr boleh tak? Masalah saya macam di atas tu. Lepas gigi geraham ditampal, masih tak selesa. hu hu hu....

    ReplyDelete
  42. seronok jumpa dr gg camni....gg dpn saya petnah ditmpl dan smlm trasa denyut2 d bahagian gusi hmpir dgn hidung.adakah saya kena buat rawatan akar dan blhkah sbb saya masih mnyusukan baby..tq dr

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gigi dah sakit mmg perlu dibuat rwtan akar..lg2 kalau gg depan..takkan nk cabut kn?sayang...
      tak ade masalah..wlpon awk menyusukn bby still blh wat RCT.

      Delete
  43. salam DR..hr ini,buat pertama kali sy jejak kaki ke klinik gigi..cuak sangat2..
    dh hmpir 5 bulan dop tahan sakit d sbbkn fobia 'takut'sebelum ni gigi dop ngilu je lama2 sakt manja2 skrg ni sakit makin menganas..pg,td sy ke klinik gg.suh DR check katanya graham atas ada lobang besar n sudah d tampal sementara..bila gg dh ok n bersih bru nk buat RCT..3/1/2013``cuak bila dgrnya..bila dr bgtahu rumit nk buat rawatan ini..betoi ke?kata kawan2 d sbbkn gigi atas sakit itu yg gigi bwh turut rasa sakit (logik ke?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..
      biase la tu dik..rmai yang fobia nk dtg klinik gigi..padahal xde ape pon.
      Rawatan RCT utk gigi geraham mmg agak rumit sikit berbanding gigi depan krn gigi geraham ada 3-4 saluran saraf jd doc.kena cuci kesemua lubang2 saraf ni..tp xmenyakitkn,jgn riso k..cuma rumit sikit utk doc la.
      Klu gigi atas sakit xdelah berjangkit sampai gigi bawah dikk..huhu..jgn percaya semua tu

      Delete
  44. Salam doc.
    Sy da lme sakit gg ni. dlu sy penah g jupe doc gg sb slalu je sakit gg geraham ats. Doc tu buat tmpalan smntra.
    Pas 4 5 buln pastu,skit gg dtg plak. Sy jmpe lg n doc wt tmpln kekal. Doc ckp kalo stil sakit,mang kne buat rct sb lubang gg da makin dalam.
    Tp kn skang ni,gg ats geraham tu plak sakit. Sblum ni gg ats tu da blubang tp x rase sakit pn. Skang ni,2 2 bhgian ats n bwh skit...cmane ni ye? Tkot la nk wt rct.cm myakitkn je..tp kalo cabut lg sakit...tahan cmni pn lg laaa sakit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..
      Nak buat camne lg dik...sama ada wat RCT atau cabut je lah pilihannya sbb gg awk dh sakit..selagi gg tu xmndpt rwtan sepatutnya selagi tu la awk kne tanggung sakit tu.
      RCT tak menyakitkan pon cuma procedurenya pjg..

      Delete
  45. salam doc,
    sebenarnya setahun yang lepas gigi taring sebelah kanan saya dah berlubang teruk & doctor tu sarankan saya utk cabut tapi sy refused sbb saya malu kalau saya sengih nanti org tgk sy takde gigi. huhu. then sy ckp nak buat tampalan kekal dgn harapan gigi sy tu dah tak sakit lg.

    tapi 3 hari yg lepas gigi yang sama dah mula sakit.sakit yg amat. sampai menangis2. then bila pegi check doc ckp kena cabut tapi still sy taknak. doc tu sarankan buat RCT this saturday.sy just nak tanya:

    1: better buat kat klinik swasta or kerajaan?

    2: sakit tak? sbb im final year student busy with my final year project so takut lepas buat RCT tu sy xleh nak focus for my FYP.

    3: betol ke gigi tu akan berubah warna slps buat RCT? and how to prevent gigi tu berubah warna?

    harap dapat membantu :)

    ReplyDelete
  46. wasalam..

    1.saya rasa sama jer kalau awk buat kat gov.atau private...tp selalunya kat private mahal tp appointmentnya cepat la..if gov.awk kne tggu turn la nk buat n murah..your choice..huhu

    2.saya jarang plak dgr complains yg sakit lepas wat RCT.In Shaa Allah tak sakit kalau tak ada komplikasi ape2.

    3.aah warne gigi akan berubah sedikit tp itu mengambil jangka masa yg agak lama la utk terjadi.If gigi berubah warne doc akan buat internal bleaching utk kurangkan contra warne.Tp tak semua gigi yg pernah jalani RCT akan berubah wrne..ada jgk yg xalami mslh ni..so far sy rse mmg xde prevention utk ni..sb ni smua depends on gigi tu..tp curative procedure ada spt yg sy ckp tu.

    ReplyDelete
  47. Slm doc...gigi geraham sy berlubg..alhmdulilah x sakit..sy jmpe doc, doc sugest buat rwtn akar sbb lubng dh kene saraf. Pastu doc cdg jgk buat bridge n crowning untuk elak gigi tu pecah klu buat rct shj n gigi sebelh geraham tu dh kene csbut dul.huhuhu.tp untuk rct tu kene 2 kali appoinmnt ye baru siap... mintk pndgn doc...

    ReplyDelete
  48. wasalam...
    Gigi awk tu xsakit sbb dah mati.Tapi kena wat RCT utk buang tisu2 saraf yg dh mati dan gantikan dgn semen.
    Memang kalau struktur gigi tu dh tinggal sikit mmg doc akan suggest utk buat crown atau bridge kerana tampalan biase dh xlekat jika struktur gigi yg ada hanya sikit.
    Biasenya 3 kali appointment baru siap rwtan RCT.

    ReplyDelete
  49. saya ade trbace ttg RCT ni d sini http://naturaldentistry.us/1676/why-are-root-canals-bad/..bleh dr terangkan x pasal ni??..saya ade buat apppointment utk RCT ni..tp lps bc artikel ni jd risau lak..mohon dr bleh bg sdikit penerangan..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni sy xde terdgr kes2 cmtu...in sha Allah RCT selamat.

      Delete
  50. nak tya ckit doc..gigi dpn saya brlubang...dah 15 thn x g jmpa dr gigi..skrg bru ada kbranian nak g jmpa..besanya RCT mkn msa brapa lama ya??pas dah wat RcT gigi akn trus d tampal ek???

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh 15tahun dik?lama betul...seelok2nya pergi la jumpe dr.gigi stp 6 bln....hehe
      biasenya RCT 3 visit bru siap..tempoh masa sy xle nk ckp sbb depends on Dr.pnyer appointment..Lepas RCT mmg gigi tu akan ditampal.

      Delete
  51. SAYA NAK TANYA BOLEH TAK MENGANDUNG 5 BULAN BUAT RAWATAN AKAR..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...xde masalah..tp dr.lg galakkan selepas bersalin bru buat sb procedure RCT ni lama sikit...takot mummy stress..xbgs utk baby dalam perut..=)

      Delete
  52. Salam doc. harap doc blh tlg sy. Sy wat rwtn RCT ni bln 12 2010,lpas rwtn mcm ok wlau kdg2 sakit dan strt awal 2013 gg tu sakit blik smpai ke kpla sakitnya. Sy nk tnya,apa yg patut sy wat dan knp sakit tu dtg blik. Sy hrp sgt doktr blh bntu sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...mungkin gigi tu dh ader jangkitan balik kat bahagian akar gigi.Lebih baik awk pergi jupe dr gigi dan cuci balik bahagian dlm gigi tu.

      Delete
  53. assalamualaikum dr.asma,
    sy mkn sebiji kismis,tetiba gigi sy nyilu+sakit yg makin lama makin kuat n berdenyut2 smpi xleh tido.gg ok,tampalan ok je,xnmpk pecah @rosak.sakitnya Allah je yg tau.sy g klinik n buat rct.kos rm250.sakit giler ms wat rawatan tu.lps bius rs cam bengkak.lps wat rct still rasa sakit lg smpi ke mlm.nak tanya,smpi bila rs sakit ni nak ilang?lg 1, ms mkn sy rasa tampalan warna putih tu mcm luak sket,xpe ke?(2nd appoinment-isnin18feb).
    wassalam n tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam dik.
      Biasenya lepas bius mmg akan rse bengkak sikit dik utk bg rse kebas kat bahagian yg nk wat rwatn tu.
      Biasenya rase sakit lps rwtn rct ni 1 ari je atau mungkin xsakit langsung bergantung kpd tahap jangkitan pd gigi tu.
      Tampalan putih tu mmg xkuat dik,so luak atau tercabut tu mmg biase asalkn lubang akar gigi yg Dr.buka tu xterdedah.Adik jgn riso ye

      Delete
  54. gigi primolar saya pun sakit pas wat rct

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sb re-infection.Pergi jumpe dr.yg wat RCT tu blk..mungkin kena cuci lagi sekali.

      Delete
  55. assalamualaikum dR,
    sy m'punyai mslh gigi geraham y amat teruk skali..
    gigi geraham sy hancur slepas mkn kacang,
    lama kelamaan tmpt y hncur tu smakin besar n lubang pada gigi geraham sy pn smakin besar
    n shingga kni,sy blum mlakukan rwatan gigi
    apa y sy hrus lakukan dR??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam...

      awk kena cepat2 pergi jumpe dr.gigi la dik.Tnyer pndpt dr.tu....tgk keadaan gigi..kalau dh teruk sgt mungkin kena cabut.
      Kalau akar gigi awk tu ok lg dan struktur gigi awk yg tggl masih kuat mungkin blh wat RCT dan CROWN.

      Delete
  56. Dr sy nak tny. Gigi saya dah berlubang ada patah sedikit d terasa separuh dari gigi goyong sedikit tapi tak sakit. Apa yg perlu saya buat doktor?

    ReplyDelete
  57. Dr gigi saya terasa tajam kenapa tu?

    ReplyDelete
  58. Salam Doctor.

    Saya berumur 35tahun.Gigi saya dalam category sensitif.Gigi Geraham saya rasa sakit atau ngilu.Gigi tu sudah ditampal 9tahun yg dulu.
    Soalan saya :-

    Boleh kah kalau tampalan itu dibuka dan dibuat baru instead duat root canal? Gigu tu sudah bertukar warna ke warna kelabu.

    Nadia.

    ReplyDelete
  59. salam..td sya bru jumpe dentist n ble dah check,dia ckp gigi geraham sya yg sblh kanan kne cabut,sbb dia tumbuh lari n dah rosak.so kne la cabut..then,gigi geraham bawah yg belah kanan pon mmg sakit,sbb a portion of gigi tu dah b'lubang.dentist ckp ade 2 choice,cabut or buat rawatan akar n dia bg pilihan dkt sya untuk pilih...klu sya cabut,meaning nnti 2 btg gigi sya x de la,sbb yg blah kanan for sure kne cabut.yg belah kiri ni sya x decide lg nk cabut or buat CRT.ble sye balik,sye pon search la psl CRT ni,then sya jmpe kbnykn org ckp CRT ni ok..tp kan,td sya bce komen2 kt atas,n Doc ade ckp kan klu buat CRT kt geraham mcm rumit cket...mksodnye lg sakit ke?ade effect x CRT ni dkt aktiviti hrian saya?sbb sya student,n sya jmpe dentist td pon dkt kuliah dentistry....mohon penjelasan dan cdgn terbaik dr DOc..thanks.

    ReplyDelete
  60. maaf,gigi geraham belah kanan bawah yg doc suruh cabut,n gigi geraham bawah belah kiri yg doc tu bg choice whether cabut or buat CRT

    ReplyDelete
  61. dr,sy prnh buat rawatan RCT mgkin dalam 6-7 tahun lepas untuk gigi depan..lps rawatan tu memang tak ade pape kesan sampingan..
    cuma start tahun lepas,gusi saya yang bahagian atas gigi depan yang pernah buat rawatan RCT tu bengkak dan bernanah..lepas 2 3 hari bengkak tu akn pecah dan keluarkan nanah..bengkak ni dah jadi 7-8 kali..tpi saya masih belum berjumpa dgn dr..ape pandangan dr dalam kes sy ni?




    ReplyDelete
  62. assalamualaikum w.b.t doc..
    smggu lps sy tlg mnjlani 1stRCT di klinik swasta, tpi tpi doc tersebut tlh mematahkan jarum dlm gg sy. sehingga sekarang, jarum tersebut masih berada dlm gg sy. adakah jarum tersebut memberi kesan negatif kpd sy pd ms akn dtg sekiranyer xdicabut?smpai sekarang pn sy masih rasa sakit kepala yang amat sgt sehingga menganggu fokus untuk belajar dan juga dalm kehidupan sy. selain itu, sy juga mengalami rasa sengal pada gg yg terlibat ( 2nd premolar). adakah rawatan RCT yg sy jalani tidak berjaya? hrp pandangan drp doc...

    ReplyDelete
  63. hello doctor. hari tu saya buat RCT di klinik kerajaan. doktor tersebut menampal gigi saya menggunakan amalgam. bolehkah saya menukar tampalan tersebut kepada komposit? supaya nampak lebih natural :(

    ReplyDelete
  64. Slm doc..klinik kt mana?nama apa?sy nk gi klink doc utk buat rawatan RCT..Btw,tq :)

    ReplyDelete
  65. Slm dr.. sy nk tanya, klu buat rawatan RCT mmg akan kekal sampai ke tua ke, atan ianya untuk bertahan lama dan sampai masenya dia akan tercabut.. dan satu lg soalan sy, gigi yg dah buat RCT tu dah berubah warna, perlukh sy buat crowning sbb gigi dpn sy tu kecil.. nnt bile buat crowning gigi tu akan semakin kecil, sy risau akan merosakkan gigi yg telah di root canalkan.. atau sy buat internal bleaching sahaja? Terima kasih dr..

    ReplyDelete
  66. singgah sini tgk info pasal root canal. friday ni ada appointment dgn dentist.:)

    ReplyDelete
  67. hi Dr, beberapa hari ni gigi depan sya sakit berdenyut2 yg teramat sgt.. sya pernah buat tampalan dua tiga tahun lalu,tp tngok gigi tuh takde apa2 plak, tampalan pun nmpk ok lg, tp tiba2 rsa sakit pulak...apa pendapat dr. ?

    ReplyDelete
  68. Salam doc...
    Semlm sy pg jumpe dentist sbb gg gerham sakit sbb tampalan lama tanggal.doc tu check n bgtau lubang dah beso n kalo tampal takut sakit..pastu dia suggest sy utk cabut or buat rct n crowning..buat rct amek ms dlm 3 bulan katanye...every month 2 kali appoinment...sy nk tnye slalu rct treatment amek ms berapa lm? Perlu appoinment byk kali? Range harga nape?..

    ReplyDelete
  69. assalamualaikum doktor..saya baru 2hari menjalani rawatan penuh akar gigi.pada gigi garham . hari pertama n kedua tak denyut2..tapi hari ketiga rasa nyilu n bedenyut.. kolo dilihat gamar xray yang ketiga semuanya ok n kemas. adakah ini kesan biasa selepas buat rawatan.. bolehkah nanah muncul selepas rawatan.. plz help me... risonya..adakah rawatan itu x berjaya..

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum doktor. Gigi depan bahahian bawah memang agak jarang. Satu gigi dah goyang dan makin lama tertolak ke kanan. Boleh ke saya buat rct untuk gigi begini sbb dah goyang?

    ReplyDelete
  71. perkongsian yang sangat menarik dan info yang berguna. Terima kasih admin. :)

    ReplyDelete
  72. salam dr.,saya ada buat RCT last year..tapi masih sakit smpi sekarang.kalau gosok gigi,die akan keluar drh kt gigi yg buat rawatan tu.pastu die dh mula hitam gigi tu.apa yang patut saya buat?

    ReplyDelete
  73. salam dr, saya dah buat RCT baru-baru ini di USIM utk Visit ke - 2. Visit ke 3 (terakhir) ialah pada ogos 2014 ini. sy nak tau, kenapa gigi sy masih rasa sakit lagi? adakah sbb ada lubang lagi pada akar? atau sy kena tunggu visit terakhir tu utk tampalan kekal baru hilang sakit??? adakah normal? tq

    ReplyDelete