CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

sila tinggal kan link anda disini =)

Penaja

ads

Tuesday, April 12, 2011

Resipi Kimchi Korea

Blog Ping Site

Assalamualaikum semua!

Yey malam ni berangkat pergi Kerala!=)
Before aku pergi bercuti,aku nk berkongsi resipi kimchi ala-ala korea.
Tiap kali tgk citer korea meleleh jer tgk Kimchi dorg,so aku try la wat..hehe
tp xtahu la sama ke tak ngn kat korea tu sbb xpernah rase..

Ok..Lets start!


BAHAN-BAHANNYA:

-1 Kubis China
-1 Carrot
-Daun bawang
-2 Bawang merah/besar
-4 Bawang putih
-4cm Halia
-Sos ikan
-3 sudu besar Gula perang
-Serbuk cili kering
-Garam
-3 biji limau nipis



CARA-CARA MEMBUATNYA:

1.Rendam kubis china di dalam air garam semalaman



2.Lepas sehari,basuh btol2 utk hilangkan air garam tu----->asingkan

3.Potong carrot,bawang merah,bawang putih,halia dan daun bawang

4.Cairkan gula perang dlm air (biarkan sedikit pekat)

5.Masukkan bahan2 yg telah dipotong tadi dalam air gula perang.

6.Masukkan juga sedikit garam,perahan limau nipis,serbuk cili kering dan stok ikan (ikut tahap kepedasan).

7.Kacau bahan-bahan tadi biar sebati.



8.Lumurkan pada setiap helai kubis china yg telah diasingkan tadi.

9.Simpan didlm bekas yg bertutup selama seminggu didlm peti sejuk.(Org tua-tua cakap kimchi ni makin lame disimpan makin sedap )

10.Tadaaa siap!Sebelum makan potong kecik2 dulu,kang tercekik plak.




P/S: KIMCHI YG AKU BUAT MMG MELETOPPPP PEDAS!!!I LOIKEEEEEEE =)



3 comments:

  1. Kimchi is a great appetizer, lovely to be eaten with rice and plenty of nutrients inside.

    ReplyDelete
  2. sepatutnya cili kering tu digantikan dgn sos cili pes korea...

    ReplyDelete